31 mars 2014

Vaniljpannacotta med kanel- och ingefärsäpplen


Efterrätt på förra årets kräftskiva....

Pannacotta
  • 5 dl grädde 
  • 2 gelatinblad 
  • 3 msk strösocker 
  • 0,5 st vaniljstång 

Lägg gelatinbladen i blöt. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg allt i en kastrull med grädden och sockret. Låt det koka upp. Krama sedan ur gelatinbladen och vispa ner dem i vätskan. Sila sedan allt genom en finmaskig sil för att undvika gelatinklumpar (som typ är det värsta som finns) och få bort vaniljstången. Låt vätskan svalna en aning, blanda ner pepparmintsoljan och häll sedan upp i portionsglas/formar och ställ i kylskåp i minst 3 timmar. Denna gång ställde jag formarna i en äggkartong lite på sned för att få dem lite "tiltade".

Äpplen med kanel och ingefära
  • äpplen av valfri sort, tärnade
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk kanel, malen
  • 0,5-1 tsk ingefära, malen

Smält smör i en panna och tillsätt socker, kanel och ingefära och låt allt puttra ihop sig till en smörig karamellig sås. Ta av pannan från värmen och vänd ner äpplena i såsen, låt detta sedan stå och svalna en lite stund innan servering. Lägg sedan äpplena på pannacottan och servera direkt.


30 mars 2014

Veckans tips!

Då tänkte jag försöka komma igång med lite tips inför veckan som kommer. Mat- och bakrecept som lagas här hemma just nu, eller bara sådant som jag är sugen på just nu. 

Hoppas din helg varit fin! Här hemma har det varit sjukstuga med en krasslig sambo, mycket pysslande med ett litet projekt som vi har, samtidigt som jag försökt att bara passa på att njuta av solen så mycket jag bara kunnat. Tänk vad fantastisk det är när våren börjar komma...orken och energin sipprar långsamt tillbaka in i kroppen och livet känns lite lättare :-) 

Men nog om det, recepten hittar du antingen under bilden eller genom att klicka på receptnamnet.

Veckans...

snabba:
Pasta med tomatpesto och ruccola



Ingredienser:
  • ca. 500g pasta
  • 2-3 kycklingfiléer
  • salt och peppar
  • olivolja
  • soja
  • 2-3 dl parmesan
  • fetaost, mängd efter smak
  • halvera coctailtomater
Tomatpesto: 
  • 2 tomater grovt hackade
  • 1 klyfta vitlök 
  • 1,5 st kruka basilika
  • salt
  • chiliflingor
  • 1-2 msk olivolja


Sätt ugnen på 200 grader. Dela kycklingfiléerna vågrätt på längden så att de blir hälften så tjocka. Lägg dem sedan i en ugnsform med olivolja, soja, salt och peppar. Vänd runt kycklingen några gånger så att den täcks av marinaden och tillaga sedan i ugnen tills den är färdig. Ta sedan ut den och låt vila under folie en stund.


Koka sedan pastan tills den är lite hårdare än al dente, häll av men spara lite av kokvattnet. Mixa ihop ingredienserna till tomatpeston och blanda detta med pastan i kastrullen som fortfarande står på den varma plattan. Tillsätt lite av parmesanen samt kokvattnet under omrörningenn tills du tycker att den har en god smak och fin konsistens (salta dock inte för mycket då fetaosten tillför mkt sälta). Häll upp direkt på ett stort serveringsfat och toppa med kyckling, smulad fetaost, tomater, några basilikablad och malen svartpeppar. Bon appetit!

enkla:


Denna rätt lagas flitigt hemma just nu. Den är så himla god, lätt att göra och billig också :-)

favoritsmak:
Ramslök
Denna fantastiska växt! Helt klart en favorit och då jag fortfarande har lite i frysen sedan förra våren, passar jag på att använda upp detta nu så att jag får plats med nyplockad om några veckor. På bilden nedan ser du Ramslöksmör, vilket vi åt till en köttbit idag...såååå gott! Ramslökssoppan som du hittar nedanför är också en favorit.





trerätters:
Bruchetta med tomat och basilika


Pankopanerad torsk med ägghack, räkor och potatis- och jordärtskockspuré


Fruktsallad med vaniljkesella

Ingredienser:

  • 2 färska mango, grovt hackade
  • 1 l färska jordgubbar, grovt hackade
  • 1-2 apelsiner, filéade och hackade
  • citronmeliss
  • vaniljkesella

Blanda ihop all frukt med citronmeliss, mängd efter egen smak. Servera med en klick vaniljkesella. Enkelt och gott!!


brödbak:

Snabba och enkla brödkakor



Ha en fin vecka nu! :-)

Hemmagjord pizza med kronärtskocka och fläskytterfilétopping - den godaste!


En så fantastiskt god pizza! Denna måste ni bara pröva. Enkla, rena och fräscha smaker...gott, gott gott!! Jag hittade receptet i en sådan där tidning från ICA; Vår nya husman (tror jag den hette).  Har gjort lite småändringar, som vanligt, men grunden är densamma.

4portioner

Pizzadeg:
  • 1 msk färsk jäst
  • 2,5 dl kallt vatten
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 5 - 5,5 dl vetemjöl

Rör ut jästen i en liten del av vattnet tills den löst sig. tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen i ca. 5 minuter och låt den sedan jäsa under bakduk i ca. 30 minuter. Under tiden förbereder du fyllningen;

Fyllning:
  • 1 burk (290g) marinerade kronärtskockor
  • 1 burk (290g) grillad paprika
  • 1 kruka färsk basilika
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 2dl pastasåsmed basilika (alt. krossade tomater med basilika)
  • 2 förp. mozzarella, skivad
Låt krinätrskockorna och paprikorna rinna av ordentligt och skär dem sedan i bitar, efter eget tycke och smak. (Jag behöll kronärtskocksbitarna ganska stora för att jag tycker om när den smaken verkligen kommer fram, paprikorna strimlade jag) Plocka och skär basilika bladen och blanda sedan dessa med grönsakerna, salta och peppra. Skär sedan mozzarellan i skivor. Sätt ugnen på 250 grader.

Häll upp degen på mjölad bänk och dela dem i antingen 4 mindre bitar, om man vill ha en pizza/portion, eller 2 större. Kavla ut degbitarna till tunna bottnar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Bred på lite pastasås/krossade tomater på varje botten. Lägg på fyllning och ost. Grädda sedan i ugnen i ca. 10 minuter. Under tiden gör du toppingen.

Fläskytterfilétopping:
  • 500g fläskytterfilé/fläskfilé
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 1 citron
  • ruccola, efter smak


Putsa och strimla fläskytterfilén i lillfingerstora strimlor.Skala och riv vitlöken. Stek sedan köttet i olivoljan, salta och eppra. I slutet tillsätter du vitlöken så att den får steka med en liten stund. Dra av pannan från värmen och tillsätt sedan citronsaft, mängd efter smak. Vänd ner ruccolan. 

Ta ut pizzan ur ugnen och låt den svalna litegrann. Strö sedan på toppingen och servera genast med ett glas vin!


Mums!!

25 mars 2014

Godaste, frasigaste våfflorna!



I takt med vårens antågande (den bästa årstiden!!) och att solens strålar varje dag så envist skiner in genom mina (alldeles för smutsiga) fönster, börjar jag känna att inspiration och tid finns till att börja blogga lite smått igen och vilken dag är väl bättre att börja på än denna; Våffeldagen! ...och ok, jag vet...det finns så oerhört många olika recept och varianter på våfflor men för mig så är det detta recept som gäller varje gång! Goda, frasiga våfflor :-)

  • 250g margarin
  • 500g vetemjöl
  • 0,25dl bakpulver
  • 4 dl mjölk
  • 5 dl vatten

Smält margarinet och låt det svalna. Blanda sedan mjöl och bakpulver i en skål. Blanda ihop mjölk och vatten i en annan skål. Vispa ner torrvarorna i vätskan till en jämn smet, häll sedan i margarinet och vispa till en jämn smet. Grädda och servera med sylt, grädde/glass och bär. Mina favorittillbehör är grädde/hjortronsylt eller, som på bilden, jordgubbsylt/grädde/färska bär...mmmmm!




Men om jag nu, mot förmodan, skulle prova på något nytt ;-) så låter dessa två varianter riktigt goda:
  • Bakverk och Fikastunder, www.femme.se/bakverkochfikastunder, tipsar om att ha i brynt smör i våffelsmeten och då jag älskar smaken av brynt smör blev jag himla sugen på att testa det.
  • Made by Mary, madebymaryblogg.blogg.se, gjorde Potatisvåfflor med Räk- och Dillröra, vilket låter helt underbart gott! 


Se nu till att äta lite våfflor idag och ha en fin dag i solen <3