14 april 2013

Vaniljplättar med hallonkvarg


Nu när jag börjat träna mer regelbundet försöker jag också se till att få i mig lite mer protein än tidigare. I min jakt på proteinrika recept fann jag dessa smarriga plättar HÄR. Självklart gjorde jag min egen variant och har sedan dess provat på lite olika tillbehör och smaker. Här sätter ju bara fantasin gränser...och din egna smak såklart! 

Vaniljplättar (grundreceptet)
  • 2 ägg
  • 1,5 msk lättkvarg 
  • ca. 1,5 msk fiberhusk
  • 0,5 tsk bakpulver
  • ca. 1 tsk vaniljpulver
  • lite salt
  • olja eller margarin att steka i

Andra smaksättningar:
  • blåbär
  • hallon
  • banan
  • kakao alt chokladlinser

Vispa ihop ägg och kvarg, vispa sedan ner fiberhusken, bakpulver, vaniljsocker och salt. Stek plättarna på medelhög värme. Vänd när de fått fin färg på ena sidan och plätten har börjat stelna. Servera direkt med valfritt tillbehör:

  • Kvarg + hallon (ev. + lite socker) , ihopmixat/ihopmosat
  • Kvarg + blåbär + lite socker, mosa ihop
  • Kvarg + mascarpone + vaniljsocker
  • Valfria bär och frukt



Det jag inte har provat är att göra dessa som en mer "salt variant", mer som amerikanska pannkakor, utan vaniljsocker fast med bacon och sirap som tillbehör men det borde ju gå tycker jag. Återkommer med det resultatet om jag får till det :-)




7 april 2013

Pankopanerad torsk med ägghack, räkor och potatis- och jordärtskocksmos

Helt gudomligt gott, verkligen. Jag älskar ju fisk, som ni säkert vet vid det här laget, och torsk är en absolut favorit både till smak, konsistens och prismässigt. Denna rätt tillagades i veckan och blev en favorit. Istället för att panera i ströbröd, panerades torsken i panko istället. Vad är då panko? Jo, en asiatisk produkt framtagen för att panera och fritera med. Vi använder ströbröd, asiaterna använder panko och ja, det är verkligen och blir riktigt krispigt och gott. Detta kommer användas mer i vårt hem. Men nog om panko och mer recept;

2 portioner

Pankopanerad torskfilé
  • 400g torskfilé
  • ägg 
  • panko
  • salt och citronpeppar
Panera torsken genom att först vända filéerna i uppvispat ägg, varefter i panko som du kryddat med lite salt och citronpeppar. Stek fisken på ganska hög värme så att en får fin färg snabbt, vänd och stek snabbt på andra sidan innan du tar upp den och låter den vila en stund innan servering, några minuter bara.

Ägghack
  • 2 st hårdkokta ägg, finhackade
  • 0,5-1 finhackad gul lök
  • finhackad färsk dill
  • 25-50g smält margarin
  • ev. salt och peppar (om du vill)

Blanda ihop allt och låt det stå och dra till sig en stund.

Potatis- och jordärtskocksmos
Här får ni ta mängder efter smak, finns inga regler
  • 1 del potatis
  • 2 delar jordärtskockor
  • en stor klick margarin/smör
  • mjölk
  • salt och svartpeppar
Koka potatis och jordärtskockor riktigt mjuka. Häll av vattnet och mosa dem lite. Tillsätt sedan margarin och mjölk och vispa ihop med en elvisp. Smaka av med salt och peppar (ev. mer margarin och mjölk).

Övriga tillbehör
  • Räkor
  • Citronskiva
  • Förvällda sockerärtor

Smaklig måltid!



1 april 2013

Sparris


Om jag fick välja en grönsak som verkligen är min favorit så vore det svårt, för grönsaker är det bästa jag vet. Men, sparris är väl underbart; färsk sparris; färsk grön sparris. Jag har inte ätit gul sparris så mycket så att jag kan uttala mig men grön sparris är för mig bland de bästa. Nu råkar det möjligtvis vara så att jag har ett knippe i kylen och tänkte inmundiga detta på något sätt idag. Tanken är en förrätt och när jag nu har googlat på lite olika recept är det fyra som ligger lite bättre till än resterande;


Jag har aldrig provat att göra egen hollandais så den sistnämnda ligger bra till ur det perspektivet men det finns ju andra som verkar riktigt goda så vi får se....Vad tycker du??


Laxfilé med risotto och sparris, en annan favoriträtt med denna fina grönsak.