8 oktober 2012

Fläskfilégryta med pressad potatis och sallad med blomkål


Grytor är väl den perfekta höstmaten! När regnet smattrar mot rutan och det är allmänt kallt ute känns grytan som den perfekta "comfort-fooden". I fredags blev det en fläskfilégryta som var lika god som den gick snabbt att göra, vilket gör den till perfekt fredagsmat enligt mig, för det finns väl ingen kväll som man är så trött på som just fredagskvällen :-)

Till grytan behövs detta:
  • 1 st hel fläskfile (ca. 500g)
  • 2 st gula lökar
  • 0,5 pkt bacon
  • mycket citronpeppar
  • salt
  • ca. 3-5dl matlagningsgrädde
  • 1,5 dl creme fraiche
  • soja
  • vit balsamvinäger

Ansa och skär fläskfilén i strimlor,hacka löken och skiva baconet i små bitar. Stek fläskfilen med mycket citronpeppar tills den börjar få fin färg, tillsätt bacon och lök, peppra lite till och salta. När allt har fått en fin färg häller du på matlagningsgrädden, creme fraiche, soja och balsamvinägern. Låt grytan koka ihop ordentligt och servera med pressad potatis och en god sallad.

Sallad:
Denna blev en repris från torsdagens middag då vi tyckte att den var så himla god :-) Färsk blomkål finns det ju massor av just nu och till toppenpris så det gäller ju verkligen att frossa i det. Jag föredrar den rå i en vinägrett, sallad eller till lite dip, vad är din favorit med blomkål?? Jaja, här kommer receptet på salladen iaf:
  • blandade blad (säsongsmix)
  • strimlad röd lök
  • färsk blomkål i mindre bitar
  • lite rapsolja
  • vit balsamvinäger (efter smak men jag gillar mycket vinägersmak)
  • flingsalt
Blanda ihop allt och låt detta stå en stund innan servering.

Hur gott som helst!! Detta måste ni göra!! Färska champinjoner i är nog toppen i men då sambon inte är överförtjust i svamp var detta inget alternativ för oss.

Hoppas ni har haft en fin start på nya veckan <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar