11 september 2012

Snabba och enkla brödkakor

Ibland så undrar man ju varför man går och köper så mycket bröd när det är så himla lätt att göra det själv. Visst, många gånger så håller det sig inte så bra men bakar man en större mängd så frys in det så är det ju bara att ta fram när du behöver. Detta bröd har jag bakat för längesedan men det försvann någonstans på vägen och blev ett av de där superrecepten som man glömmer bort. Men så igår när jag satt och funderade över bra brödrecept så kom minnet tillbaka (!) och nu förevigas et här på bloggen. Ursprungsreceptet är hittat på matklubben.se och är perfekt! Det är enkelt, går snabbt och håller sig superbra. Detta recept ger 6 st brödkakor som funkar finfint att frysa in om man skulle vilja det.

  • 3 dl hett vatten
  • 2 dl Havregryn
  • 0,5 l mjölk
  • 1 dl olja
  • 2 msk brödkryddor (Hade inte brödkryddor hemma men mortlade anis, fänkål och kummin ,vilket är typ samma sak, tillsammans med lite flingsalt)
  • 1 pkt jäst
  • 1 dl sirap
  • 1 tsk salt
  • rågsikt och vetemjöl eller annat valfritt mjöl (Jag tog även grovt rågmjöl)

Häll havregryn i en bunke tillsammans med vattnet, låt stå och svälla tills det är ljummet. Värm mjölken, oljan och kryddorna till 37 grader. Lös sedan upp jästen i en liten del av spadet och tillsätt resten av vätskan samt havregrynen, sirapen och salt. Därefter häller du i mjöl, valfria sorter, tills degen blivit hyfsat fast. Det är svårt att skriva ner någon exakt mängd utan gå mer på konsistensen. Det gör ingenting om degen är mer åt det lösa hållet men den ska kunna gå att baka ut sedan. Låt degen jäsa i 30 min.

Stjälp upp degen på ett bakbord och dela den i 6 st lika stora delar. Här kommer du behöva mycket mjöl. Forma sedan varje del till en rund kaka som du lägger på ena halvan av en bakplåtspappersklädd plåt (det får plats två bröd på varje plåt). Tryck ut kakan tills den blivit ca 0,5-1cm tjock och nagga den med en gaffel. Låt brödkakorna jäsa i 15 minuter, varefter du bakar dem i 175 grader varmluft i ca 10-15 minuter tills de fått fin färg. Häng dock inte upp dig på färgen utan känn på dem också och när de känns färdiga så tar du ut dem, hellre lite bleka (som mina blev) men saftiga och goda. För att ha något att förhålla sig till så var mina brödkakor färdiga efter ca. 12 minuter.


Detta bröd går ju att variera hur mycket som helst; riv i lite morot, häll i lite frön, använd andra mjölsorter. Använd fantasin! ...men framför allt...BAKA detta bröd, det är så himla gott!


1 kommentar: