9 september 2012

Råraka med gräddfil, rödlök och persilja

Tänk att något så enkelt kan vara så otroligt gott! Detta var fredagens förrätt och något godare får man leta efter! Självklart är det klassiska tillbehöret även löjrom men varken jag eller Johan är överförtjusta i detta. Jag använde King Edward-potatis till detta och det blev toppen. Råraka kan oftast förknippas med rösti men råraka är mycket enklare då det endast innehåller råriven potatis. Såhär gör jag:

4 portioner vid förrätt (2 portioner om du ska ha dem till huvudrätt, beroende på vad du ska servera till förstås!)

  • 6 medelstora potatisar
  • salt och svartpeppar
  • smör- och rapsolja att steka i

tillbehör 
(här sätter ju endast fantasin gränserna egentligen:-))
  • gräddfil
  • finhackad rödlök
  • slätbladig persilja (jättegott till!)
  • ev. löjrom
  • ev. knaperstekt bacon

Skala och riv potatisen, krama ur så mycket vätska du bara kan (Använd händerna, det funkar allra bäst). Sedan steker du en råraka i taget på medelhög värme (så att den blir helt genomstekt och inte bara bränd på ytan) i smör- och rapsolja; Du lägger helt enkel ner en lagom mängd riven potatis i den varma stekpannan och trycker ut den helt platt, saltar och pepprar. Nu gäller det att ha is i magen och låta rårakan stekas en bra stund innan du vänder den så att den blir härligt gyllenbrun och krispig i kanterna. Du kan hjälpa till och forma den lite så att den förblir hel och fin, platta gärna till den om det behövs. När den håller ihop fint och fått fin färg vänder du på den så att den blir lika fin på andra sidan, salta och peppra. Servera sedan direkt med valfria tillbehör. 


Det var längesedan jag gjorde detta nu men det var så himla gott så detta kommer tillagas mer under hösten. Gör det du med! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar